OverigeWonen / Huis en Tuin

Een woning verhuren: wat zijn de regels?

Als je besluit een woning te verhuren, komt daar behoorlijk wat bij kijken. Er zijn veel verschillende regels vastgesteld waar je je aan moet houden. Deze regels zijn ervoor om zowel de huurder als de verhuurder te beschermen. Wij vertellen je welke regels er zoal zijn voor het verhuren van een woning.

Wanneer je een woning gaat verhuren, is het verstandig om je daar even goed in te verdiepen. Zo voorkom je dat je voor onverwachte verrassingen komt te staan. Vraag bijvoorbeeld om advies over huurrecht op www.rechtnet.nl.

  1. Check de toegestane huur

Voor iedere woning geldt een maximale huur. Aan de hand van een puntensysteem bepaal je de maximale kale huurprijs, waarna je hier nog de servicekosten en kosten voor nutsvoorzieningen bij optelt. Ga dus even na of de prijs die je wilt vragen wel toegestaan is. Verder is het belangrijk om te weten dat je de huurprijs niet zomaar mag verhogen. Ook hier zijn regels aan verbonden en het is dus belangrijk dat je goed nagaat wanneer je dat wel en niet mag doen.

  1. Voldoe aan wettelijke eisen

Het is niet verplicht om een schriftelijk huurcontract op te stellen, maar het is wel aan te raden. Zo zorg je ervoor dat zowel jij als verhuurder als je huurder goed wettelijk beschermd zijn. Het opstellen van een huurcontract is ook nog een vak apart, je kunt er daarom voor kiezen om een jurist in dienst te nemen om je te helpen met het opstellen van het huurcontract.

  1. De woning moet in goede staat zijn

Een huurder heeft recht op woongenot en wanneer je dus een woning verhuurt, moet je ervoor zorgen dat de woning in goede staat is. Je bent dus verplicht om de noodzakelijke reparaties uit te voeren. Zo moeten de sloten allemaal goed werken, maar ook bijvoorbeeld de afvoer en de verlichting.

  1. Respecteer de privacy

Het schenden van de privacy van je huurder is echt not done. De kamer mag je niet zelf gebruiken en ook zeker niet betreden zonder uitdrukkelijke toestemming van je huurder. De huurder mag de gehuurde ruimte afsluiten en ook dan mag je niet zomaar naar binnen. Wel moet je de woning als verhuurder regelmatig inspecteren. Overleg goed met je huurder wanneer je dat komt doen.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader