Auto's, Motoren & BandenZakelijk

Hoe zie je dat je auto aan vervanging toe is?

Als je auto vaker wel dan niet gebreken vertoont, dan kun je over een nieuwe auto gaan nadenken. Je wil natuurlijk niet te lang doorrijden in je oude auto. Want: hoe langer je ermee blijft rijden, hoe groter de kans op een peperdure reparatie. Maar je wil je auto ook weer niet te snel de deur uitdoen. Dus wat is wijsheid? Voor wie het moeilijk vindt om de knoop door te hakken, zetten we hier 2 belangrijke redenen om een nieuwe auto te kopen op een rij. Ook geven we tips voor je auto verzekeren.

Reden 1: je auto kost je onnodig veel geld

Precies weten wanneer je auto aan vervanging toe is, is lastig. Je wilt er immers niet te vroeg of te laat bij zijn. Door stil te staan bij de volgende zaken kun je bepalen wanneer de tijd rijp is voor een nieuwe auto.

Hoge kosten bij schade

Omdat oudere auto’s vaak een lagere dagwaarde hebben, zijn ze meestal wa verzekerd. Deze autoverzekering dekt geen schade aan je eigen auto, zoals ruitschade of schade door een aanrijding. Dat betekent dat je dit geld in zo’n geval zelf moet ophoesten. En als je zelf geen geld hebt om de schade te laten repareren, dan wordt het nóg lastiger om je auto voor een mooie prijs te verkopen.

Veel kilometers en slijtage

Hoe meer kilometers je maakt, hoe meer risico op slijtage en onverwachte kosten voor reparaties. Vooral de koppeling is slijtagegevoelig. Deze moet je meestal bij elke 30.000 tot 50.000 kilometer laten vervangen. Zo’n vervanging kost vaak rond de 800 euro. Dus als je safe wil zitten en de koppeling niet wil vervangen, verkoop je auto dan voordat je de 30.000 aantikt. Zodra de koppeling al merkbaar versleten is, is het namelijk al een stuk moeilijker om je auto te verkopen.

APK-afgekeurd

Ook als je auto piept, kraakt, of gewoon niet meer zo lekker rijdt, kun je gaan nadenken over een nieuwe wagen. Als je te lang in je vertrouwde vierwieler blijft rijden, loop je het risico dat het voertuig vroeg of laat niet meer door de APK-keuring komt. Je auto is dan dus eigenlijk niks meer waard, en dat maakt het nog lastiger om een nieuwe auto te kopen waar je echt blij van wordt.

Reden 2: je auto past niet meer bij je levensstijl

Soms is er niks mis met je auto, maar verandert je leven heel erg. Ook dan kan het handig zijn om een nieuwe auto te kopen. Dit zijn een paar situaties waarin je kunt overwegen om je huidige auto te vervangen door een groter, nieuwer of zuiniger model:

  • er is een kindje op komst;
  • je gaat samenwonen of juist scheiden;
  • je verwacht veel meer of minder kilometers te gaan maken (vanwege een verhuizing, een nieuwe baan of je pensioen, bijvoorbeeld).

Kortom: als je auto niet APK-afgekeurd is, dan bepaal je helemaal zelf wanneer je wagen vervangen moet worden. We hopen dat deze tips je helpen met het maken van een weloverwogen besluit.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader