AlgemeenBouw en VastgoedWonen / Huis en Tuin

Investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed is populair. Veel particulieren zijn hierin geïnteresseerd. Beleggen in een pand is immers minder abstract dan beleggen in de aandelenmarkt. Je moet hier echter wel de nodige kennis voor hebben. Het feit dat de huizenprijzen in het laatste kwartaal van 2020 zijn gestegen, wil niet per definitie zeggen dat je altijd rendement hebt van je investering. Een verschijnsel dat redelijk nieuw is op de huizenmarkt, is dat mensen zelf hun huis verkopen aan vastgoedinvesteerders. Dit zijn over het algemeen investeerders die wel de expertise hebben en weten waar ze mee bezig zijn.

Zelf je woning verkopen

Vroeger werd de makelaar ingeschakeld om van alle zorgen af te zijn: de makelaar regelt alles, gaat op zoek naar potentiële kopers en zorgt dat je huis onder de aandacht wordt gebracht. Maar daar hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan: eenmaal is het huis verkocht, dan rekent de makelaar gemiddeld zo’n 1% van de verkoopprijs. Bij een huis dat verkocht wordt voor € 300.000 is dat dus € 3.000. Steeds meer mensen ontdekken het voordeel van het zelf verkopen van de woning en ze kiezen dan vaak voor . de verkoop aan een vastgoed investeerder, omdat deze de kennis en expertise heeft van wat er bij de verkoop van een woning komt kijken. Men kan dan je woning komen bezichtigen en ofwel zelf een bod doen of in hun netwerk kijken naar mogelijke geïnteresseerden voor de woning. Er volgt dan over het algemeen snel een bod. Ga je daarmee akkoord, dan kan je woning snel verkocht zijn. En de overdrachtsdatum bepaal je zelf, dus daar heb je geen stress over.

 

Investeren in vastgoed

 

Huis verkopen en terughuren

Soms kom je ongewild in een situatie dat je jouw huis moet verkopen, terwijl je eigenlijk helemaal niet uit dat huis weg wilt. Mogelijk kan je de hypotheek niet meer opbrengen, of loop je het gevaar dat je huis via executie verkocht gaat worden. Dit kun je voorkomen. Veel vastgoedinvesteerders kopen namelijk huizen om ze te gaan verhuren, waarmee je dan huurder kunt worden van je voormalige eigen huis. Op deze manier sla je twee vliegen in één klap: het huis wordt niet via executie verkocht en je kunt in je geliefde huis en buurt blijven wonen.

Het kan ook voorkomen dat je weet dat je je huis moet gaan verkopen, maar je wilt er nog even in blijven wonen. Bijvoorbeeld omdat je elders in het land (of buitenland) een functie hebt aanvaard en de zekerheid wilt hebben dat je snel je huis verkoopt, maar niet meteen kan vertrekken omdat je nog op zoek moet naar een nieuwe woning. Ook dan kun je afspreken dat je na de verkoop je huis nog voor een bepaalde periode terughuurt en er dus blijft wonen. Wanneer je een makelaar inschakelt voor de verkoop van je huis, dan is dit over het algemeen geen optie. Ten eerste duurt het meestal langer voordat je huis verkocht is, ten tweede zal de makelaar de optie voor terughuren van het huis meestal niet kunnen bieden.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader