
Hoewel we de achterliggende gronden snappen van deze vraag, kun je je net zo goed afvragen of fietsen op een gewone fiets gezond is. En door uitgebreide studies, gecombineerd met gezond verstand, weten we al lang dat fietsen op zich gezond is, want bewegen is gezond en fietsen is een vorm van bewegen.
De controverse ligt natuurlijk in de aanwezigheid van een motor, van elektrische ondersteuning bij het fietsen en de vraag in hoeverre dit invloed heeft op de eigenlijke fietsbeweging. Een elektrische fiets is echter nog steeds een fiets en om vooruit te komen moet je zelf de trappers rond zien te draaien. Om het wat duidelijker te stellen kunnen we een vergelijk maken met de elektrische scooter, waarbij de berijder vrijwel niets hoeft te doen om vooruit te komen. Hij of zij moet natuurlijk wel gas geven (weet niet precies hoe je dat noemt met elektrische energie), maar dit zal geen effect hebben op de gezondheid. Je hebt ook transportfietsen.
En dus moeten we de vraag in onze titel misschien wat anders stellen: is fietsen op een elektrische fiets net zo gezond als op een gewone fiets?
Fietsen is bewegen
We bevestigen nogmaals dat fietsen een vorm van bewegen is en dus op zich gekenmerkt kan worden als een gezonde bezigheid. Het heeft verder het voordeel dat wij als Nederlander het met de paplepel ingegoten krijgen en dat je het nooit verleert. Fietsen is een relatief eenvoudige vorm van bewegen en uitermate toegankelijk. In ons land heeft vrijwel iedereen een fiets, en gemiddeld zelfs meer dan één.
Lopen, wandelen en hardlopen, en zwemmen vallen eigenlijk ook in deze categorie van basisvormen van bewegen.
Uit onderzoek is gebleken dat er twee factoren van belang zijn om de gezondheid te stimuleren: gezonde voeding en beweging. De mens is een gecompliceerd pakket van spieren, botten en zenuwen en die moeten voortdurend geprikkeld worden om op conditie te blijven. Dat vraagt overigens om een evenwicht, dat niet voor iedereen zomaar weggelegd is om te bewaren. Fietsen kan daarbij helpen.

Maar hoe zit dat dan met de elektrische fiets?
Een elektrische motor op je fiets ondersteunt, maar alleen als je zelf je pedalen rond trapt. Het kost echter wel minder energie om eenzelfde snelheid aan te houden met zo’n motor. Zo kan een elektrische fiets ondersteund worden tot 25 km/uur en als je dat zonder motor doet, moet je je toch behoorlijk inspannen. Hetzelfde geldt als je het vergelijkt met tegen de wind inrijden of een heuvel beklimmen. Meer energie gebruiken valt onder het kopje ‘meer bewegen’ en zou in principe als gezonder bestempeld kunnen worden.
Toch kunnen we het niet helemaal zo stellen. Elektrisch fietsen vraagt dan wel minder van de spieren, van het zuurstofsysteem, je hart- en longfunctie, en zelfs je geestelijke gesteldheid, maar het is ook minder belastend. Het is allemaal maar net wat je lichaam aan kan, in hoeverre je lichaam belast kan worden zonder daar problemen mee te krijgen.
En dus…
Fietsen met elektrische ondersteuning is per definitie niet gezonder of ongezonder dan gewoon fietsen. Het is beweging en dus gewoon een gezonde activiteit met dat verschil dat je met inzet van dezelfde hoeveelheid energie verder komt dan met een gewone fiets.