FietsenWebwinkels

Jongensfiets kopen?

De jongensfiets, butsveiligheid is essentieel

Soms is het leuk je weer even jong te voelen, weer even kind te zijn, iets dat volwassenen overigens veel te weinig doen. Eenvoudige dingen als fietsen naar school, nadat je al je vriendjes hebt opgehaald, was zelfs als alledaagse bezigheid leuk om te doen. Na school wordt wederom de fiets gepakt om bijvoorbeeld te gaan sporten of in de zomer naar het zwembad te gaan. Al het vervoer van en naar was afhankelijk van een goede fiets, maar als jongen, en het lijkt er sterk op dat het typisch jongensachtig is, is zorgvuldig omgaan met je rijwiel geen automatisch gegeven.
Ik kan me op eentje na geen enkele ander fiets herinneren uit mijn jeugd dan een model dat absoluut ongeschikt was voor de gemiddelde manier waarop jongens met fietsen omgaan: een blauwe sportfiets met derailleur.
Gelukkig weten ouders meestal wel beter en zorgen ze ervoor dat de fiets voor hun kroost, met name de jongens, een zeker robuust en stevig karakter moet hebben met het liefst zo min mogelijk extra’s.

Jongensfiets

Een vergelijking

Om u als lezer een idee te geven van waar ik een deel van mijn jeugd op heb rondgefietst, zoeken we een vergelijkbaar model op www.city-bikes.nl. dan kom je gelijk uit bij de zogenaamde Delta-serie van Spirit, een sportief uitziend type jongensfiets met inderdaad een derailleur. De kettingkast is vergelijkbaar en beschermt hooguit tegen de mogelijkheid dat de broek in de ketting verward raakt. Als bescherming voor de ketting tegen weer en wind heeft het nauwelijks waarde.
Mijn jeugdfiets was bijna een standaard design, alleen een heel wat lichtere en meer kwetsbare versie. De Spirit Delta oogt bijna als een BMX en ziet er toch wat steviger uit. Mijn fiets had dan ook gewone spatborden van bijzonder matige kwaliteit, die bij het minste of geringste contact gelijk verbogen. Bij de Delta jongensfiets zien we gemakkelijk opzetbare kunststof halve spatbordjes voor en achter, die overigens wel redelijk kwetsbaar overkomen.
Ik had ook een gewoon gekromd stuur met handremmen, terwijl de Spirit Delta een recht stuur heeft. Ik moet zeggen dat dat wel bijdraagt aan de stoere uitstraling van de fiets.
Mijn fiets zag er eigenlijk gewoon niet uit, hoewel ik dacht van wel, de Delta heeft een bijzondere sportieve jongensfietsenlook, die beslist zal aanspreken.

Wat moet je als ouder doen?

Een fiets kopen kun je overal, online, maar ook in een fysieke winkel. Als het om een veel te gebruiken jongensfiets gaat, denk ik dat het beter is een derailleur te vermijden. Die zijn gewoon te kwetsbaar, ook indirect voor de ketting, die dan nauwelijks beschermd is.
Het grote voordeel van een Spirit jongensfiets is de betaalbaarheid en je dus een optie hebt voor bijvoorbeeld twee fietsen. Eentje voor school, stevig en butsbestendig en bijvoorbeeld eentje voor na school om naar de sportvereniging te fietsen, die net aan de andere kant van de stad ligt. Dan trapt zo’n Spirit Delta met de keuze van de kleuren rood, groen of blauw toch een stuk gemakkelijker weg. Voor rond de €200 is die al te koop via onze webwinkel.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader