Wonen / Huis en Tuin

Kalk in huis: wat helpt?

Kalk is een van de meest hardnekkige huishoudelijke kwalen. Niet alleen ziet kalkaanslag er niet fijn uit, een overmatige hoeveelheid aan kalk kan ook de levensduur van jouw apparaten en sanitair flink naar beneden halen. Daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk van af! Wanneer je naar een passende oplossing gaat zoeken, komen er echter veel verschillende opties voorbij. Hoe weet je nu wat werkt, en wat je moet vermijden? Wij zetten de feiten voor je op een rijtje. Zo kun je hopelijk zo snel mogelijk weer genieten van een fijn en fris sanitair!

Magnetisch verwijderen

Een optie die tegenwoordig vaak voorbij komt, is de magnetische waterontharder. Hoe werkt een waterontharder met magneet? Het idee is dat de magneet voor een magnetisch veld op een deel van de waterleiding zorgt. Dit magnetische veld zou calcium en magnesium op deze manier uit het water halen en ontbinden. De magnetische waterontharder is voor veel mensen een aantrekkelijke optie vanwege de lage prijs en de mogelijkheid om het apparaatje zelf te plaatsen. Toch moeten wij teleurstellen: een magnetische waterontharder is niet effectief als het gaat om water ontkalken. De kalk blijft, als de magneet al zou werken, namelijk gewoon in het water zitten omdat de magneet geen afvoer heeft. 

Het water ontharden

Een magneet is dus geen effectieve oplossing, maar wat blijft er dan over? De meeste mensen zijn het er over eens dat je beter een standaard waterontharder kunt kopen. Het beste is natuurlijk om advies aan een professional te vragen. Deze persoon heeft zicht op jouw specifieke woonsituatie en behoeftes. Hoewel wij geen persoonlijk advies kunnen geven, kunnen we wel uitleggen hoe een standaard waterontharder te werk gaat. Een normale waterontharder werkt met een harstank, gevuld met harsbolletjes. De harsbolletjes halen de kalk uit het water, totdat ze verzadigd zijn. Daarna reinigt het apparaat zichzelf met behulp van wat zout, en wordt het zoute water met kalk afgevoerd naar het riool. Zo heb je altijd zacht water in huis, en verdwijnt de kalkaanslag vanzelf!

De voordelen

Er zijn veel voordelen aan een waterontharder in huis hebben. De kalkaanslag die in de keuken of badkamer te vinden is, verdwijnt vanzelf. Ook komt er geen nieuwe kalk meer vrij, waardoor de levensduur van je sanitair wordt verlengd. Kalkvrij water is beter voor je huid en haar, en kan eczeem verminderen of zelfs laten verdwijnen. Door met zacht water te douchen kan je haar ook zachter worden, en heb je in veel gevallen zelfs geen conditioner meer nodig! Een waterontharder verbruikt zelf weinig energie, en zorgt er daarnaast ook voor dat al jouw apparaten zuiniger worden. Dit komt doordat kalk een isolerende werking op het verwarmingselement heeft, waardoor apparaten harder moeten werken. Met een waterontharder in huis verdwijnt ook deze kalklaag als sneeuw voor de zon.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader