Korte werkbroeken worden niet overal geaccepteerd. In een formele werkomgeving, zoals een bank, is het niet zo netjes. Bij een aantal bedrijven is het zelfs verboden. Dit heeft vaak te maken met de veiligheid. Een werkgever mag de kledingvoorschriften bepalen. Als die zijn vastgelegd moet jij je er als werknemer ook aan houden. Bedrijven die kiezen voor bepaalde kledingvoorschriften doen dit om eenheid en gelijkheid te creëren op de werkvloer. De kleding sluit aan bij de ideeën van het bedrijf en zorgt voor herkenning bij klanten. Wanneer een werkgever, voornamelijk van grote bedrijven, specifieke eisen stelt aan de werkkleding is het bedrijf verantwoordelijk voor het leveren van de geschikte werkkleding.
Waar ligt nog een groot verschil?
Er zijn bedrijven waar nog onderscheid wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen qua werkkleding. Dit kan vanwege een godsdienst zijn die het bedrijf aanhangt. In de voorschriften staat dan bijvoorbeeld dat een vrouw een rok of jurk op de werkvloer moet dragen en dat mannen verplicht een lange broek aan moeten. Ook in de zomer. Deze situatie kan ook voorkomen wanneer het past bij de visie van het bedrijf. Mochten deze ideeën niet bij jou aansluiten, dan kun je daar altijd nog over in gesprek gaan. Maar in principe liggen deze regels vast.
Meer open
Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die open staan voor de kledingkeuze van hun medewerkers. Vrouwen zijn niet meer verplicht om alleen een rok of jurk te dragen. En bij veel bedrijven is het ook toegestaan voor zowel mannen als vrouwen om een korte werkbroek te dragen. Je werkt het prettigst wanneer je werkkleding draagt die bij jou past.