Algemeen

Softcover boek drukken

Een schrijver steekt veel werk in het eindresultaat: een goed manuscript. Als het eenmaal zover is dat het boek gedrukt kan worden, dan moet de keuze gemaakt worden voor de wijze van drukken: wil je een softcover (ook wel paperback genoemd) of hardcover boek? Om dat te kunnen bepalen, zul je meer moeten weten over wat de verschillen en voordelen en nadelen zijn.

Softcover boek drukken

Een softcover boek heeft een slappe kaft, zoals je bij de meeste boeken in de boekwinkel ziet. Deze is vooral geschikt voor boeken die je meeneemt, bijvoorbeeld om onderweg te lezen (zoals o.a. romans). Een softcover is namelijk licht en gemakkelijk in een tas te doen. De kaft bestaat uit zwaarder papier, meestal 250 tot 340 grams. De softcover kaft wordt gelamineerd, wat wil zeggen dat er een laagje plastic op aangebracht wordt. Hierbij kan je kiezen voor mat of glanzend. Mat oogt wat chiquer, maar de kleuren zijn wel meer ingetogen, terwijl glanzend een meer glossy effect heeft en de kleuren er meer laat uitspringen. Bovendien kun je bij een glanzend laminaat speciale effecten laten aanbrengen, zo kan er bijvoorbeeld gewerkt worden met een speciale lak of met metaalfolie. Qua prijs maakt het niet veel uit of je voor een matte of glanzende kaft kiest, waarbij uiteraard de speciale effecten wel wat duurder zullen zijn. Voordelen van de softcover zijn dat het boek licht is, de productiekosten lager zijn en dat softcover boeken sneller gedrukt kunnen worden dan hardcover boeken. Nadelen zijn er ook: een softcover raakt gemakkelijker beschadigd dan een hardcover. Niet alleen de kaft kan sneller stuk gaan, dat geldt ook voor de rug.

Hardcover boek drukken

Bij een hardcover is de omslag, de naam zegt het al, van hard materiaal. Dit maakt het boek duurder om te maken, maar ook zwaarder om mee te nemen. Wel heeft een hardcover boek het voordeel dat het open kan blijven liggen. Daarom wordt een hardcover vaak gebruikt voor bijvoorbeeld kookboeken en kinderboeken. Maar ook voor grotere boeken, zoals een atlas. Bovendien kan er bij een hardcover boek ook een leeslint worden aangebracht.

De keuze

Misschien heeft bovenstaande al geholpen om een keuze te maken, maar uiteraard telt ook wat het budget is. En bedenk: natuurlijk kun je ook altijd een gedeelte met een softcover en een gedeelte met een hardcover laten drukken.

Bindwijze

Ook over de bindwijze van een boek valt een en ander te weten. Een boek kan gelijmd (garenloos gebonden in hardcover of garenloos gebrocheerd in softcover) of ingenaaid (genaaid gebonden in hardcover of genaaid gebrocheerd in softcover) worden. Bij het lijmen is er dan weer verschil tussen een wijze van lijmen voor boeken die wat minder intensief gebruikt worden tot een meer duurzame manier van lijmen voor boeken die meer worden gebruikt. Een ingenaaid boek is duurder dan een gelijmd boek, maar wanneer gekozen wordt voor een wijze van lijmen die geschikt is voor intensief gebruik, dan is er nagenoeg geen verschil in de duurzaamheid van het boek.

Advies

Er is een behoorlijk breed scala aan algemene mogelijkheden voor het drukken van je boek. Daarom is het goed om advies te vragen aan de drukker van je keuze, zodat je goed overwogen kan bepalen hoe jouw boek eruit komt te zien.

Meer van dit soort blogs? Bezoek onze website voor nog meer artikelen!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader