Bouw en VastgoedHobby & KlussenWonen / Huis en Tuin

Tips voor het schilderen van je plafond

Hoe vaak moet je je plafond schilderen? Dit hangt af van de functie van de ruimte en hoe je er in leeft. Wordt er binnen gerookt? Dan krijgt je plafond sneller een gele gloed. Ook wordt het plafond van een vochtige ruimte snel grauw. Buiten dit wil jij natuurlijk gewoon weten hoe je aan de slag moet. Lees dus snel door, voor de tips die je kunt gebruiken tijdens het witten van je plafond. 

Maak ruimte voor de schilderklus

Als je het plafond gaat schilderen, wil je het liefst geen verfspetters op je meubels krijgen. Haal als eerst alles van het plafond af. Laat bij de lampen alleen het kroonsteentje hangen. Haal zoveel mogelijk meubels weg uit de ruimte, zo zorg je ervoor dat je genoeg ruimte hebt. Wanneer je niet genoeg ruimte hebt om de meubels aan de kant te zetten of wanneer je meubels te zwaar zijn om te verplaatsen, kun je ze afdekken met dunne folie. Deze folie kun je ook over de vloer leggen om deze schoon te houden. 

Huur een kamersteiger

Niemand heeft mega lange armen waarmee je makkelijk het plafond kan raken om het te verven. Daarom heb je materiaal nodig om het plafond te kunnen schilderen. De volgende tip is daarom het regelen van een trap, ladder of rolsteiger. Vooral een steiger kan heel handig zijn bij grotere verbouwprojecten waarbij je ieder plafond in je huis voorziet van een nieuwe lik verf. Bij een rolsteiger hoef je niet telkens een trapje op en af en heb je alles bij de hand. Onder een rolsteiger zitten wielen om hem te kunnen verplaatsen. Deze rolsteiger wielen kun je kopen via rolsteiger.net.

Het plafond voorbereiden

Voordat je de nieuwe verflaag gaat aanbrengen is het belangrijk om het plafond voor te bereiden. Wrijf oneffenheden weg met een plamuurmes en vul scheurtjes en putjes met plafondvuller. Dit laat je goed uitharden en schuur je daarna vlak. Bij sommige plafonds is het handig om je plafond ‘voor te strijken’. Dit is vooral zo bij nieuwe plafonds en zuigende ondergronden. Vlekken kun je voorstrijken met een speciaal vlekken-voorstrijkmiddel. Na 24 uur kun je het plafond schoonmaken met een vetoplosser. Daarna kun je beginnen met het verven. 

Hoe verf je zonder strepen? 

De laatste tip om het plafond te verven gaat over het voorkomen van strepen. Hoe warmer het is, hoe sneller de verf opdroogt en hoe sneller je dus ook strepen gaat zien. De ideale schildertemperatuur is 10 tot 20 graden. Verf op waterbasis droogt sneller. Ga daarom pas luchten als je helemaal klaar bent met verven. Wanneer je dit aanhoudt, ben je helemaal klaar om jouw plafond strak te schilderen!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader