Werk en Opleiding

VOG onderwijs

VOG aanvragen voor in het onderwijs

Ben je werkzaam in het onderwijs? Wettelijk gezien moet je dan een geldig VOG onderwijs van maximaal 6 maanden oud hebben, omdat je werkt met minderjarigen. Dit moet voor het basisonderwijs, maar ook voor het voortgezet onderwijs en MBO. Je moet een VOG onderwijs hebben als:

• je docent bent
• je in de schooldirectie zit en/of (con)rector bent
• je onderwijsondersteunend personeel bent, bijvoorbeeld een klassenassistent of schoonmaker
• je een invaldocent bent
• je een leerkracht of klassenassistent in opleiding bent met een zogenaamde leerarbeidsovereenkomst
• je overblijfouder bent; dit betekent dus ook voor vrijwilligers.

Maar een VOG is dan wel gratis Maar wat is een Justis Verklaring Omtrent Gedrag? En een VOG aanvragen…hoe doe je dat? We geven je de antwoorden.

VOG aanvragen

Een VOG, wat is dat?

Een Justis Verklaring Omtrent Gedrag, in de volksmond ook wel VOG onderwijs genoemd, is een verklaring die is afgegeven door het ministerie van Veiligheid en Justitie. In deze VOG onderwijs staat dat je niets strafbaars hebt gedaan dat je werk in het onderwijs kan schaden. Voordat je een VOG onderwijs krijgt, word je justitieel verleden onderzocht door de Dienst Justis. In principe krijg je dit wel, maar er kunnen toch verschillende redenen zijn waarom je geen VOG onderwijs krijgt:

• als je in de afgelopen 20 jaar (meerdere malen) een gevangenisstraf of een taakstraf hebt gekregen omdat je een zedendelict hebt gepleegd
• als je in de afgelopen 10 jaar ‘iets’ met zedendelicten te maken hebt gehad, maar geen veroordeling hebt.
• als je wordt verdacht van een strafbaar feit en je zaak in behandeling is bij het OM. Dit wel als het strafbare feit je onderwijsfunctie in de weg zit

De aanvraag van een VOG

Een VOG aanvragen: we gaan je nu vertellen hoe je een VOG onderwijs aanvraagt.

• De eerste optie is om een VOG aan te vragen in de plaats waar je in de GBA (Gemeentelijke BasisAdministratie) opgenomen bent. Stel dat je woonachtig bent in de gemeente Amsterdam, dan zou je gewoon, bijvoorbeeld door te zoekeken op het internet op ‘VOG aanvragen Amsterdam‘  de nodige informatie hierover kunnen vinden. Download het formulier voor de aanvraag van de website van de Dienst Justis. Vul dit formulier in en neemt het mee, samen met een geldige legitimatie, naar de afdeling burgerzaken van de gemeente. Een ambtenaar kijkt de aanvraag na en dient deze vervolgens in bij de Dienst Justis. Je betaald zowel de gemeente als de Dienst Justis voor een VOG onderwijs. Kijk op de site van de gemeente hoe hoog deze kosten zijn.
• Een andere optie is een digitale aanvraag doen. Dit kan rechtstreeks bij de Dienst Justis, maar ook bij www.digitaalvog.nl. Je betaald rechtstreeks aan de Dienst Justis, dus dit is goedkoper. Daarna krijg je een mail van de Dienst Justis, waarin je de digitale aanvraag moet bevestigen.

Na ongeveer 8 weken is de screening door de Dienst Justis klaar en weet je of je in aanmerking komt voor een VOG. Je krijgt de VOG dan thuisgestuurd en je moet deze dan zelf inleveren bij je werkgever. Vraag een VOG op tijd aan, want er gaat dus flink wat tijd overheen. Voor meer informatie verwijzen we je door naar: www.digitaalvog.nl.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader