Wonen / Huis en Tuin

Wat moet je vooraf weten van je nieuwe huis?

Als je een huis gaat kopen, zijn er wel wat dingen om op te letten. Alle formele zaken, zoals of de verkoper wel bevoegd is om het huis te verkopen, of de kadastrale gegevens kloppen, en dergelijke, controleert de notaris voor dat de overdracht plaats vindt.

Maar er zijn nog heel veel andere zaken die van belang zijn. Zo moet je ook weten welk verhuisbedrijf in Rijen jou gaat helpen.

Vóór de koop:

– Kijk naar het bestemmingsplan van de buurt waar je gaat wonen. Zitten er ontwikkelingen in de planning? Kan het weiland aan de overkant binnenkort vol gezet worden met huizen of met windturbines? Informeer bij de gemeente en vraag ook bij mensen in de buurt of ze iets kunnen vertellen.

– De technische staat van huis en fundering. Het is altijd verstandig om vóór de koop een bouwtechnische keuring te laten doen óf hier iets over op te nemen in de koopakte. Bijvoorbeeld dat u het huis niet hoeft af te nemen als uit de bouwkundige keuring blijft dat er voor meer dan € 5.000,- direct noodzakelijke herstelwerkzaamheden nodig zijn. Bedenk wel dat het een visuele inspectie is en dat de inspecteur niet door muren en vloeren kan kijken.

– Is er een recht van overpad van toepassing? Moet je buren over je erf toelaten of is er een andere erfdienstbaarheid? Hierover kan de verkoper je uitsluitsel geven (en dat moet hij ook). Vraag alle documenten op die van belang kunnen zijn.

– Heeft het huis voldoende elektriciteitsgroepen of moeten er extra leidingen komen?

– Wat betalen de huidige bewoners aan energiekosten en wat is het energielabel?

Allemaal vragen die je kunt stellen voordat je tot koop overgaat en ook allemaal punten die van invloed kunnen zijn op de waarde van de woning.

Ná de koop:

– Waar wil je alles plaatsen? De verhuizer moet weten welke meubelen in welke kamers komen.

– Ga je misschien eerst nog verbouwen? Een vloer leggen en schilderen?

– Hoe groot is het trapgat en is er genoeg (draai)ruimte voor het verhuizen? Moet er een verhuislift komen en kunnen de ramen (ver genoeg) open om de piano naar binnen te hijsen?

De laatste vragen zal de verhuizer stellen en hij zal ook komen kijken om met eigen ogen te zien hoe de situatie ter plaatse is, maar het is goed als je er zelf ook alvast een beeld van hebt.

Voor meer tips voor de voorbereiding van een verhuizing lees je verder op de website van Actie Verhuizingen.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader