Fietsen

Welke e-bike past bij mij?

Bij mij? Ik wil graag een blauwe met een leuk, sportief design. Dat wil dus zeggen geen accu onder de bagagedrager, maar bij de middenstang en zo slank mogelijk. Eens kijken, wat wil ik nog meer met mijn bescheiden kennis van de elektrische fiets?

Ik denk dat een middenmotor de beste keuze is qua effectiviteit, werking en stabiliteit van de e-bike. Naast deze kwaliteiten van de motor moet je natuurlijk ook weten hoe sterk die is. Uiteraard moet er een degelijke accu op, wat dat ook moge betekenen, en die moet goed moeten samenwerken met de motor, of zoiets. Je kan ook jongensfietsen kopen.

Zijn er nog meer dingen waar je eventueel op zou kunnen letten? Gewicht van de fiets en de accu’s bijvoorbeeld en de draagkracht van de e-fiets, en het type computerdisplay kunnen ook meetellen.

E Bike

Het uitgangspunt

Eigenlijk zijn we de belangrijkste reden vergeten en dat is waarom we überhaupt een elektrische fiets willen aanschaffen, de motivatie dus.

Nu heb ik de ziekte van Lyme, neuroborreliose dus en dat heeft te maken met allerlei klachten van het zenuwstelsel. Fietsen kan ik nog wel, maar uitsluitend korte afstanden, boodschappen of even naar de stad of zo. Ik heb dus niet echt een e-bike nodig, maar mijn zus woont op 15 km en das dan een mooie afstand om elektrisch af te leggen. Veel geld heb ik ook niet, dus zal het een redelijk goedkope fiets moeten worden, maar gezien de bescheiden eisen die ik er aan stel, zal dat niet zo’n probleem zijn.

Nu heb ik al twee fietsen: een gewone, degelijke herenfiets van uitstekende kwaliteit en een goedkope transportfiets. Ik gebruik trouwens voornamelijk die laatste, maar als ik een elektrische fiets aanschaf, dan moet er eentje weg. Ik heb eenvoudigweg niet genoeg ruimte in het berghok.

Waar kan ik een elektrische fiets kopen?

Nu heb ik de optie een e-bike online te kopen, maar ik ben van mening dat een fiets een zeer persoonlijke aankoop is, eentje waarbij klantenservice een zeer belangrijke rol speelt. Ondanks het feit dat veel online fietswebshops ongetwijfeld er heel hard aan werken ook dat aspect onder de knie te krijgen, zijn er toch nog veel mensen, waaronder ik, die de voorkeur geven aan een heuse, tastbare fietsenwinkel. Een goede samenwerking tussen beiden zou een mooie tussenoplossing zijn trouwens: de voordelen van een webshop (snel, gemakkelijk en goedkoper) en die van een winkel (klantenservice direct en snel bij de hand)

Waar moet je volgens de laatste berichten op letten bij de aankoop van een e-bike?

Toevallig is er hierover net een artikel verschenen en die melden het volgende:

  • Stel je op de hoogte van de techniek

In andere blogs van ons hebben we al het een en ander uitgelegd over de werking van accu’s, motoren en displays.

  • Koop een fiets die het beste bij je gebruik past
  • Actieradius is belangrijk, maar niet alleszeggend

Hoe ver je met een accu komt, is van meer factoren afhankelijk

  • Test de elektrische fiets vooraf

Bij een gewone fiets doe je ook een testrondje, bij een e-bike mag dat best wat uitgebreider.

  • Garantie en service zijn belangrijk

Een e-fiets is toch al duurder en is afhankelijk van een duur ondersteuningssysteem. Als daar iets mis mee gaat, wil je wel gedekt zijn voor de kosten en het krijgen van goede hulp.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button
ajax-loader