Wonen / Huis en Tuin

Zo kun je de industriële stijl toepassen in je woning

Industriële stijl verwijst naar een esthetische trend in interieurontwerp die aanwijzingen haalt uit oude fabrieken en industriële ruimtes die de afgelopen jaren zijn omgebouwd tot lofts en andere woonruimtes. Componenten van industriële stijl zijn verweerd hout, bouwsystemen, zichtbare baksteen, industriële verlichtingsarmaturen en beton. Dus hoe kunnen we deze stijl in ons huis hebben? Natuurlijk mogen industriele meubels zeker niet ontbreken in je woning, maar ook de onderstaande tips moet je zeker gebruiken om deze woonstijl toe te passen in je huis.

Zichtbare bakstenen

Gebakken baksteen wordt in ons land al honderden jaren als bouwmateriaal gebruikt. Dit zorgvuldig vervaardigde structurele element staat bekend om zijn duurzaamheid en lange levensduur. Daarom sierde het veel van de eerste fabrieken van het land, terwijl het nog altijd veel gebruikt wordt bij het bouwen van een gebouw. Normaal gesproken worden de bakstenen aan de binnenzijde dan bedekt, maar in de industriële woonstijl blijven ze juist (gedeeltelijk) zichtbaar.

Verweerd hout

Het hout op oude fabrieksvloeren en meubilair had ernstige slijtage te verduren door de ruige omgeving. Veel fabrieken die industriële lofts zijn geworden, worden gewaardeerd om de rijke patina die op het hout is ontwikkeld, waardoor de ruimte warmte en nostalgie krijgt. Ook in je woning kun je gebruik maken van verweerd hout om die industriële look te creëren, bijvoorbeeld met behulp van industriele meubels van dit materiaal.

Beton

Beton werd veel gebruikt in oude fabrieken, molens en werkplaatsen voor zowel vloeren als ruwbouw. Vanwege zijn sterkte, lage kosten en duurzaamheid werkte dit materiaal goed in 19e-eeuwse industriële fabrieken. Tegenwoordig wordt het nog altijd veel ingezet in Nederlandse fabrieken, maar ook in huizen zie je dit materiaal steeds vaker. Zo kan het op de muren aangebracht worden, terwijl een betonvloer ook alsmaar populairder lijkt te worden in ons land.

Verlichting

Industriële hanglampen met porseleinen geëmailleerde lampenkappen, gegoten aluminium lampenkappen en stalen of geribbelde glazen lampenkappen waren slechts een van de populaire verlichtingstypes die de oude fabrieken verlichtten. Deze lampen kun je tegenwoordig kopen bij een winkel om vervolgens te plaatsen in je woning als je houdt van de industriële woonstijl. Grote lampenkappen zijn hierbij met name populair die normaliter gemaakt zijn van een metaal.

Hergebruikte meubels

Tandwielen, mechanische apparaten, werkstukken, kleppen, tegels en hardware zijn slechts enkele van de niet-structurele elementen die uit oude fabrieken zijn geborgen. Hun robuuste constructie zorgt voor ongelooflijke, creatieve inrichtingsmogelijkheden. Als je goed zoekt op Marktplaats of op een soortgelijke site is de kans groot dat je nog wel wat van deze fabrieksmeubels kunt vinden. Koop ze om ervoor te zorgen dat je woning echt de industriële look and feel krijgt.

Staal

Industriële fabrieken en fabrieken hadden stalen kolommen, balken en spanten. Net als bij de blootgestelde bouwsystemen was er weinig reden om deze structurele behoeften te verdoezelen. Je moet dit dan ook niet gaan doen in je huis als je fan bent van de industriële stijl. Vaak wordt staal niet gebruikt bij het bouwen van een woning in Nederland, maar natuurlijk kun je hier alsnog wel voor kiezen als je zelf een huis gaat bouwen.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader